piektdiena, 2011. gada 25. marts

Atskats uz Īles partizānu piemiņas pasākumu


2011. gada 19. martā Jelgavas novada Īles pagastā notika piemiņas pasākums Īles partizāniem. Pasākums bija plaši apmeklēts – tajā piedalījās bruņoto spēku amatpersonas, LR Zemessardzes pārstāvji, varēja noprast arī vietējo iedzīvotāju lielo interesi par notiekošo. Ar savu degsmes pilno uzrunu pasākumu paspilgtināja viens no Visu Latvijai! līderiem – Imants Parādnieks.
Piemiņas pasākuma dalībniekiem bija lieliska iespēja noraudzīties kaujas inscenējumā, kurā atskanēja gan spēcīgi šāvieni, gan vairāki baisi sprādzieni. Pēc tā noskatīšanās visiem gribētājiem bija iespēja aplūkot partizānu bunkuru, kura atjaunošanā – rakšanā un koku sagatavošanā, starp citu, daudz spēka, enerģijas un laika patērējuši arī Visu Latvijai! jaunieši.
No vēstures: Bunkurs Īles mežos, ir lielākais Baltijas valstīs. To izbūvēja apvienotās latviešu-lietuviešu grupas partizāni, lai spētu turpināt cīņu pret padomju varu. Grupa sastāvēja no 27 cilvēkiem, kurus vadīja gados jauns komandieris Kārlis Krauja (īstajā vārdā Visvaldis Brizga). 1949. gada 17. martā 24 partizāni, kas tajā mirklī atradās bunkurā, grūtā cīņā izcīnīja savu pēdējo kauju pret 760 vīru lielo Valsts drošības ministrijas jeb čekas karaspēku. Cīņa prasīja 15 partizānu dzīvības, deviņi vīri tika sagūstīti un izsūtīti uz Sibīriju.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru