piektdiena, 2013. gada 22. februāris

Latviešu valoda - pamats sabiedrības integrācijai


Valoda ir tautas vērtīgākā manta tautas garīgās kultūras vērtību izpausmes, veidošanas un saglabāšanas līdzeklis. Tautas kultūra izpaužas tās valodā. Un, no otras puses, valoda veido pamatu nacionālajai kultūrai. Tautas kultūra uzplaukumu var sasniegt tikai dzimtajā valodā. Valoda spilgtāk par visiem citiem faktoriem parāda tautas savdabību.


Valoda ir viens no svarīgākajiem tautas veidojošiem faktoriem. Tauta ir dzīva tikai tik ilgi, kamēr dzīva ir tās valoda. Tiklīdz zūd valoda, zūd arī pati tauta.

 Mūsu skatījumā, vienota valoda (vienota informācijas telpa) ir viens no būtiskākajiem sabiedrības saliedēšanas pasākumiem. Tāpēc, mūsu vadībā:


1.      Iedzīvotāji var būt droši – pašvaldībā un tai pakļautībā esošajām iestādēs būs darbs cilvēkiem (t.sk. jauniešiem) ar latviešu valodas zināšanām. Prasības pret citām valodām būs tikai tādos gadījumos, kad darbs būs saistīts ar tūrismu vai sadarbību ar ārvalstīm;


2.      Palīdzēsim integrēties sabiedrībā cilvēkiem, kam nav vai ir vājas latviešu valodas zināšanas. Nodrošināsim bezmaksas latviešu valodas kursus Jelgavā;


3.      Pirms vēsturiskām piemiņas dienām rīkosim lekciju, kurā vēsturnieki skaidros vēstures notikuma gaitu un tā nozīmi Latvijas vēsturē. Šādos pasākumos vairāk jārunā vēsturniekiem, nevis politiķiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru