piektdiena, 2013. gada 22. februāris

Latviešu valoda - pamats sabiedrības integrācijai


Valoda ir tautas vērtīgākā manta tautas garīgās kultūras vērtību izpausmes, veidošanas un saglabāšanas līdzeklis. Tautas kultūra izpaužas tās valodā. Un, no otras puses, valoda veido pamatu nacionālajai kultūrai. Tautas kultūra uzplaukumu var sasniegt tikai dzimtajā valodā. Valoda spilgtāk par visiem citiem faktoriem parāda tautas savdabību.


Valoda ir viens no svarīgākajiem tautas veidojošiem faktoriem. Tauta ir dzīva tikai tik ilgi, kamēr dzīva ir tās valoda. Tiklīdz zūd valoda, zūd arī pati tauta.

 Mūsu skatījumā, vienota valoda (vienota informācijas telpa) ir viens no būtiskākajiem sabiedrības saliedēšanas pasākumiem. Tāpēc, mūsu vadībā:


1.      Iedzīvotāji var būt droši – pašvaldībā un tai pakļautībā esošajām iestādēs būs darbs cilvēkiem (t.sk. jauniešiem) ar latviešu valodas zināšanām. Prasības pret citām valodām būs tikai tādos gadījumos, kad darbs būs saistīts ar tūrismu vai sadarbību ar ārvalstīm;


2.      Palīdzēsim integrēties sabiedrībā cilvēkiem, kam nav vai ir vājas latviešu valodas zināšanas. Nodrošināsim bezmaksas latviešu valodas kursus Jelgavā;


3.      Pirms vēsturiskām piemiņas dienām rīkosim lekciju, kurā vēsturnieki skaidros vēstures notikuma gaitu un tā nozīmi Latvijas vēsturē. Šādos pasākumos vairāk jārunā vēsturniekiem, nevis politiķiem!

piektdiena, 2013. gada 15. februāris

Sabiedrības iesaistīšana lēmumu pieņemšanā


Gribam mainīt iedzīvotāju lomu pašvaldības lēmumu pieņemšanā. Sākumā sabiedrību vajadzētu iesaistīt svarīgu lēmumu pieņemšanā, piemēram, svarīgu aktīvu pārdošanā vai ilgtermiņa līgumu slēgšanā ar trešajām pusēm. Jo vairāk, ja tie slēgti bez konkursiem. Ir nepieciešama diskusija, lai noteiktu būtiskos jautājumus, par kuriem būtu jāiesaista sabiedrība. Ar laiku, ja sistēma strādātu, tad varētu iesaistīt sabiedrību mazāk svarīgu jautājumu lemšanā. Vēlamies, lai iedzīvotāji aktīvāk iesaistās Jelgavas attīstībā. Vēlamies, mainīt uzskatu, ka deputātu ievēl uz četriem gadiem un šo četru gadu laikā viņš var mierīgi gulēt, ignorējot vēlētāju jeb iedzīvotāju. Gribam, lai sabiedrība iesaistās un uzņemas arī atbildību par pieņemtajiem lēmumiem.

 

                 Kā tas darbosies? Līdzīgi kā www.mamabalss.lv  (turpmāk – portāls). Man balss piedāvā vākt parakstus par dažādām iniciatīvām, piemēram, par likuma izmaiņām, šeit video ar skaidrojumu:

 

 Mana balss informatīvais video

 

 Portāls ir laba platforma, lai ierosinātu priekšlikumus un savāktu nepieciešamos parakstu daudzumu. Šī platforma ir laba, taču pašvaldības vajadzībām tā īsti nedarbojas. Pašvaldību vajadzībām vajadzētu tikai tās iedzīvotājus. Pretējā gadījumā visa Latvija varētu balsot par Jelgavai būtiskiem jautājumiem. Pašvaldības vajadzībām būtu vajadzīgs mazāks balsu limits kā parlamentā iesniedzamajam parakstu daudzumam – 10 000 balsis. Pašvaldībai ar vairāk kā 60 000 iedzīvotājiem tā būtu neiespējamā misija. Par balsu daudzumu vēl nepieciešama diskusija. Tas vēl jādomā - vai izmantot portāla pielāgotu variantu (ja vispār tas ir iespējams) pašvaldībai vai arī veidot jaunu platformu.

 

                 Portāla sniegtās iespējas ļautu ierosināt jaunus priekšlikumus, taču nedotu iespēju noskaidrot kopējo iedzīvotāju viedokli. Tāpēc, pēc mūsu ieskatiem, būtu nepieciešama platforma, kurā ir iespējams noskaidrot Jelgavas iedzīvotāju viedokļus, aktuālos jautājumus, kas skar pilsētnieku ikdienu un kam būtu jāpievērš uzmanība. Reģistrācija līdzīga kā portālā Mana balss. Jāsaprot, ka aptaujai būtu rekomendējošs raksturs, taču apsolāmies to ņemt vērā pieņemot pilsētai svarīgus lēmumus un iesniegtās iniciatīvas. 

 

 Saprotam, ka mūsu priekšlikums ir domāts cilvēkiem ar labām interneta lietošanas prasmēm, bet tomēr gribam uzsvērt, ka viedokli varētu paust ierodoties Jelgavas Domē uz vietas.

 

 Pagaidām tas ir ideju līmenī, taču ceram, ka to izdosies ieviest. Aicinām jūs uz diskusiju – kas pilnveidojams, kas izskaužams? Rakstāt mums uz e-pastu vai sociālajā tīklā Twitter – esam atvērti diskusijai.

ceturtdiena, 2013. gada 7. februāris

Nacionālās apvienības programma 2013-2017




                Pašvaldības vēlēšanu datums strauji tuvojas, tāpēc pamazām mēs iepazīstināsim jūs ar mūsu programmu 2013-2017.gadam. Veicamo darbu saraksts ir pietiekami garš, tāpēc katru nedēļu iepazīstināsim jūs ar jaunumiem programmā un centīsimies tos skaidrot. Jāatzīst, ka programma vēl top, tāpēc gaidām arī Jūsu priekšlikumus – kā Jelgavu padarīt pievilcīgāku gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem (investoriem), gan viesiem. Tādā veidā katru nedēļu „apaudzēsim” NA Jelgavas nodaļas programmu līdz tā kļūs pilnīga.

                Uzreiz gribu pateikt, ka mūsu, NA Jelgavas nodaļas, rīcībā nav tādi finanšu resursi, lai regulāri reklamētos televīzijā, radio un laikrakstos. Tāpēc savu programmu centīsimies skaidrot mūsu mājas lapā un sociālajā tīklā Twitter, kas ir bez maksas. Esam atvērti diskusijai. Cerams, ka daļu no mūsu programmas pārpublicēs vietējie laikraksti.

                Protams, daudz būs atkarīgs no jums – vēlētājiem. Jo vairāk deputātu vietas Jelgavas Domē iegūs NA deputāti, jo vairāk varēsim realizēt no savas programmas. 

                Pirmais priekšlikums pavisam drīz!

Veiksmīgu dienu vēlot,
Roberts Šlegelmilhs