piektdiena, 2014. gada 14. marts

16.martā leģionāru piemiņas pasākums Jelgavā


16.martā Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļa, tāpat kā iepriekšējā gadā aicina nolikt ziedus vai svecītes pie pieminekļa „Jelgavas aizstāvjiem” (Rūpniecības un Tērvetes ielas krustojumā). konkrēts pulcēšanās laiks izsludināts netiks, taču visi iedzīvotāji, kas izrādījuši interesi par leģionāru piemiņas pasākumu, tiek aicināti nolikt ziedus un svecītes pie pieminekļa visas dienas garumā.

Jelgavā šāds piemiņas pasākums notiks otro gadu pēc kārtas. Pērn tas noritēja klusi, piedaloties nelielai cilvēku grupai. Lēmums rīkot piemiņas pasākumus Jelgavā tika pieņemts, jo iedzīvotāji izrādījuši interesi par bijušo leģionāru pieminēšanu arī Jelgavā. Ne visiem esot iespēja aizbraukt uz Rīgu vai Lesteni, tāpēc Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļa nolēma rīkot pasākumu arī Jelgavā.

Piemineklis «Jelgavas aizstāvjiem» atrodas kādreizējā Grēbnera parka stūrī - apkaimē, kur notika nežēlīgas kaujas 1944.gadā, kuru gaitā vācu karaspēkā iesauktie latviešu karavīri centās neielaist pilsētā padomju karaspēku, viņuprāt, cīnoties pret jaunu okupāciju.

Pieminekli «Jelgavas aizstāvjiem» Grēbnera parkā iesvētīja 1995.gada 8.maijā, kam par godu notika arī dievkalpojums Sv.Annas baznīcā un karogots gājiens cauri Jelgavai līdz Represēto piemineklim.

1944.gada kaujās Grēbnera parks bija viena no pēdējām kauju vietām. Tur atradās arī lauku lazarete, kur visus ievainotos noslepkavoja, skaidroja Brāļu kapu komitejas Jelgavas nodaļas vadītājs Aldis Hartmanis.

Saskaņā ar vēstures datiem par galveno Jelgavas aizstāvēšanas vienību 1944.gada jūlijā tika iecelta 15.latviešu SS apmācības un papildinājumu brigāde, kas Jelgavas kauju sākumā veidoja Jelgavā esošo karavīru vairākumu, līdztekus kuram pilsētā bijušas vēl citas latviešu karavīru vienības.

svētdiena, 2014. gada 9. marts

14.martā Jāņa Čakstes piemiņas pasākums Jelgavā

Aicinām Jūs piedalīties Jāņa Čakstes piemiņas pasākumā Jelgavā. Noliksim ziedus un svecītes par godu Latvijas pirmajam preidentam. Pēc ziedu nolikšanas būs iespēja nobaudīt kliņģeri Sv.Trīsvienības banīcas tornī.

 

Vieta: Jāņa Čakstes piemineklis, Jelgava

 

Laiks: 14.marts, plkst:13:00

 
Jāņa Čakstes biogrāfija: