svētdiena, 2014. gada 28. septembris

01.10. - Projekta noslēguma pasākums „Ar saknēm Tēvzemē” Jelgavā



2014. gada 1.oktobrī plkst. 17:00

Jelgavas kultūras nama 3.stāvā

Uz projekta noslēguma pasākumu

„Ar saknēm Tēvzemē” ietvaros

notiks fotoizstādes „Latvijas bērni” atklāšana

(autors – Valters Poļakovs)

IEEJA IZSTĀDĒ - BEZ MAKSAS
 
 

 

Apceļojot Latvijas novadus, Valtera Poļakova fotogrāfiju izstāde „ Latvijas bērni” Jelgava būs projekta  noslēguma    vieta .  Valtera Poļakova fotoizstāde „Latvijas bērni” ir turpinājums sabiedrībā plašu rezonansi ieguvušajam fotociklam „Cerību laiks”, kurā mākslinieks portretēja topošās māmiņas. Tagad, ceļojot pa Latvijas novadiem, top jau nākamais cikls „Ar saknēm Tēvzemē”, kas iecerēts kā savdabīgs no bērnu portretiem veidots latviešu nācijas spēku un pamatīguma apliecinošs simbols.
Katru izstādes atklāšanas reizi pavada diskusija par mūsu nācijai vitāli svarīgiem jautājumiem - kāpēc Latvijā bērnu dzimst arvien mazāk, kāpēc ar bērniņa radīšanu ģimenes nereti vilcinās pārlieku ilgi, kāpēc trīs un vairāk bērnu ģimenes ir retums, nevis normāla un pati par sevi saprotama lieta un daudzām citām lietām, ko ikdienā mēdzam apzīmēt ar vārdu „demogrāfija”.
                Līdzšinējās tikšanās reizēs Tukumā, Kandavā, Jaunpilī, Engurē, Iecavā,  Dobelē, Augstkalnē un Vecumniekos iedzīvotāju ieinteresētība un uzdotie jautājumi apliecināja, ka vairumam Latvijas ļaužu savas tautas un valsts nākotne nav vienaldzīga -  cilvēki ir gatavi ar savu artavu piedalīties demogrāfiskās situācijas ceļa kartes veidošanā. Tieši uz to tikšanās un diskusijas laikā aicina gan Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks un citi saeimas deputāti, gan demogrāfs Ilmārs Mežs, gan publicists un viens no Tēvu frontes dibinātājiem Otto Ozols, gan „Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka , ”Jelgavas māmiņu kluba vadītāju Ievu Cīruli  un citi diskusijas dalībnieki.
Pateicoties iedzīvotāju aktīvai dalībai precīzi sāk parādīties to problēmu loks, kas ir īpaši aktuāls tieši ārpus Rīgas dzīvojošajām ģimenēm – sākot ar dzīvokļu jautājumu, bērnudārzu nodrošinājumu un ārpusskolas nodarbību iespējām un  beidzot ar tādām atziņām kā nesamērīgums atbalsta sniegšanā starp nelabvēlīgajām un pārējām ģimenēm; jauno un topošo māmiņu neaizsargātība darba tirgū; vecvecāku lomas pieaugums ģimenē un daudzām citām.
Protams, katrā pilsēta un novadā iedzīvotāju jautājumi un ierosinājumi nedaudz atšķiras, tāpēc visos pasākumos piedalījušies arī vietējās pašvaldības vadītāji, sociālā dienesta darbinieki un bāriņtiesas pārstāvji. Tas padarījis diskusiju vēl konstruktīvāku un kvalitatīvāku.
Gaidāmajā izstādes projekta noslēguma pasākuma Jelgavas pilsētas kultūras namā, šobrīd dalību apstiprinājuši deputāti :
-Imants Parādnieks ( Demogrāfijas lietu apakškomisijas vadītājs)
- Uldis Augulis (Laklājības ministrs)
- Andris Rāviņš (Jelgavas pilsētas priekšsēdētājs )
- “Jelgavas māmiņu kluba “ vadītāja Ieva Cīrule
-Einārs Cilinskis  (VARAM ministrijas parlamentārais sekretārs
- Andris Bērziņš (Bērnu fonda vadītājs)
- “Māmiņu Klubs”  vadītāja Sandija Salaka
–Ilmārs Mežs ( Demogrāfs)
- Pēteris Leiškalns (Sociālo lietu un sociālās drošības eksperts ) 
– Otto Ozols
-Elīna Siliņa – Saeimas deputāte, Demogrāfijas lietu apakškomisija, Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšs.
– Vineta Poriņa – Saeimas deputāte, Demogrāfijas lietu apakškomisija
– Inga Bite – Saeimas deputāte, Demogrāfijas lietu apakškomisija
– Inga Vanaga – Saeimas deputāte, Demogrāfijas lietu apakškomisija un citi .
Uz pasākumu īpaši aicināti Jelgavas pilsētas un novada skolu sagatavošanas un 1.-  3. klašu audzēkņu ģimenes, kā arī vecāko klašu skolēnu vecāki, skolu pedagogi un visi citi interesenti.
Būs iespēja uzdot jautājumus Saeimas deputātiem un diskutēt par aktuālām demogrāfijas situācijas uzlabošanas iespējām. Imants Parādnieks informēs par šobrīd pieejamo valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem, interesanti varēs uzzināt par Saeimas dienaskārtībā esošajiem likumprojektiem šāda atbalsta palielināšanā. Deputāti un pārējie diskusijas dalībnieki sniegs atbildes uz visiem iedzīvotāju jautājumiem saistībā ar atbalsta sniegšanu ģimenēm ar bērniem un valsts plāniem dzimstības veicināšanas jomā.
Izstādes laikā fotogrāfs Valters Poļakovs rīkos nu jau tradicionālo bērnu fotosesiju, kuras dalībnieki kļūs par jaunā projekta „Ar saknēm Tēvzemē” dalībniekiem – šobrīd izveidoti jau vairāk kā 70 unikāli fotoportreti!
Katram modelim viena fotogrāfija tiks uzdāvināta!
Sīkāka informācija 28356153 (Ieva Cīrule)
Informācijas avots: http://www.jelgavamk.lv/
 

 

svētdiena, 2014. gada 7. septembris

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš Jelgavā tiekas ar tiesu priekšsēdētājiem

Tieslietu ministrs šonedēļ Jelgavā, Zemgales apgabaltiesā tikās ar tiesu priekšsēdētājiem, lai apspriestu aktualitātes saistībā ar tiesu efektivizāciju.

 

Tieslietu ministrs Zemgales tiesu apgabala tiesu priekšsēdētājus informēja par tiesu palātu darba izbeigšanu, tiesu darbības teritoriju pārskatīšanu, grozījumiem Civilprocesa likumā, kas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, kā arī apsprieda praksi, kas izveidojusies piemērojot Civilprocesa likumā paredzēto iespēju nodot lietu citai tiesai, ja šādi iespējams nodrošināt lietas ātrāku izskatīšanu. 

Civilprocesa likuma grozījums no šī gada sākuma rada iespēju panākt lietu ātrāku izskatīšanu, tā mazinot sabiedrības neapmierinātību ar tiesvedības ilgajiem termiņiem. Tomēr rūpīgi analizējot līdzšinējo lietu pārdales praksi un uzklausot tiesnešu viedokļus Rīgas un reģionu tiesās, ir konstatēti vairāki jautājumi, kuros prakse un normas izpratne atšķiras. Ministrs Gaidis Bērziņš uzskata, ka lietu nodošana tiesas noslodzes samazināšanas nolūkā nav pieļaujama, ja tā rezultātā netiek panākta lietas ātrāka izskatīšana, proti, ja lieta tiek izskatīta aptuveni tajā pašā laikā vai pat vēlāk nekā sākotnēji ticis plānots. 

Lai vienotos par saskaņotu, likumam un sabiedrības vajadzībām atbilstošu tiesu rīcību, šī gada 18.septembrī tieslietu ministrs ir sasaucis visu tiesu priekšsēdētāju kopsapulci. Tāpat ministrs pauda viedokli, ka būtu apsverama vienotas metodikas izstrāde. 

Savukārt Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā Tieslietu ministrijas pārstāvji tikās ar pašvaldību iestāžu pārstāvjiem un citiem interesentiem, lai informētu par mediācijas procesu un iespējām kļūt par sertificētu mediatoru. Tieslietu ministrijas eksperti apmācīja tiesnešus un tiesu darbiniekus darbam ar starptautiskās tiesiskās sadarbības jautājumiem.

 

Resursi:

jelgevniekiem.lv

7.saraksts (NA) - drošākā izvēle Latvijai (12.Saeimas vēlēšanas)

Kad jau gadiem runājām par draudiem no Krievijas un nepieciešamību stiprināt Latvijas drošību visplašākajā tās nozīmē, mūs saukāja par "radikāļiem". Bet mums izrādījās taisnība. Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - TB/LNNK vienmēr ir bijusi drošākā izvēle Saeimas vēlēšanās.

 

 

piektdiena, 2014. gada 14. marts

16.martā leģionāru piemiņas pasākums Jelgavā


16.martā Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļa, tāpat kā iepriekšējā gadā aicina nolikt ziedus vai svecītes pie pieminekļa „Jelgavas aizstāvjiem” (Rūpniecības un Tērvetes ielas krustojumā). konkrēts pulcēšanās laiks izsludināts netiks, taču visi iedzīvotāji, kas izrādījuši interesi par leģionāru piemiņas pasākumu, tiek aicināti nolikt ziedus un svecītes pie pieminekļa visas dienas garumā.

Jelgavā šāds piemiņas pasākums notiks otro gadu pēc kārtas. Pērn tas noritēja klusi, piedaloties nelielai cilvēku grupai. Lēmums rīkot piemiņas pasākumus Jelgavā tika pieņemts, jo iedzīvotāji izrādījuši interesi par bijušo leģionāru pieminēšanu arī Jelgavā. Ne visiem esot iespēja aizbraukt uz Rīgu vai Lesteni, tāpēc Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļa nolēma rīkot pasākumu arī Jelgavā.

Piemineklis «Jelgavas aizstāvjiem» atrodas kādreizējā Grēbnera parka stūrī - apkaimē, kur notika nežēlīgas kaujas 1944.gadā, kuru gaitā vācu karaspēkā iesauktie latviešu karavīri centās neielaist pilsētā padomju karaspēku, viņuprāt, cīnoties pret jaunu okupāciju.

Pieminekli «Jelgavas aizstāvjiem» Grēbnera parkā iesvētīja 1995.gada 8.maijā, kam par godu notika arī dievkalpojums Sv.Annas baznīcā un karogots gājiens cauri Jelgavai līdz Represēto piemineklim.

1944.gada kaujās Grēbnera parks bija viena no pēdējām kauju vietām. Tur atradās arī lauku lazarete, kur visus ievainotos noslepkavoja, skaidroja Brāļu kapu komitejas Jelgavas nodaļas vadītājs Aldis Hartmanis.

Saskaņā ar vēstures datiem par galveno Jelgavas aizstāvēšanas vienību 1944.gada jūlijā tika iecelta 15.latviešu SS apmācības un papildinājumu brigāde, kas Jelgavas kauju sākumā veidoja Jelgavā esošo karavīru vairākumu, līdztekus kuram pilsētā bijušas vēl citas latviešu karavīru vienības.

svētdiena, 2014. gada 9. marts

14.martā Jāņa Čakstes piemiņas pasākums Jelgavā

Aicinām Jūs piedalīties Jāņa Čakstes piemiņas pasākumā Jelgavā. Noliksim ziedus un svecītes par godu Latvijas pirmajam preidentam. Pēc ziedu nolikšanas būs iespēja nobaudīt kliņģeri Sv.Trīsvienības banīcas tornī.

 

Vieta: Jāņa Čakstes piemineklis, Jelgava

 

Laiks: 14.marts, plkst:13:00

 
Jāņa Čakstes biogrāfija:
 

 

svētdiena, 2014. gada 12. janvāris

5.janvārī Jelgavas muzejā atzīmēja pulkveža Oskara Kalpaka pirmās pavēles gadadienu

1918.gada 31.decembrī K.Ulmaņa Pagaidu valdība viņu iecēla par Landesvēra latviešu vienību komandieri. Sarkanajai Armijai uzbrūkot Kurzemes virzienā, Kalpaka bataljons nodrošināja Latvijas Pagaidu valdības pārcelšanos no Rīgas uz Jelgavu. 1919. gada 5. janvārī pulkvedis Kalpaks izdeva pirmo pavēli, kurā paziņoja, ka apsardzības ministrs viņu iecēlis par komandieri atsevišķam bataljonam, kuru veidoja virsnieku rezerves rota, Latgales apakšvirsnieku rota, Latgales virsnieku rota, Cēsu rota, 3. latviešu zemessargu rota. Tajā pašā dienā pagaidu valdība atstāja Jelgavu un aizbrauca uz Liepāju studentu rotas apsardzībā. Pulkvedis Kalpaks ar savu bataljonu palika frontē. Rādot personīgu laba karavīra piemēru, īsā laikā O. Kalpakam izdevās izveidot patriotisku, disciplinētu un kaujas spējīgu vienību. Tas bija grūts uzdevums, jo iedzīvotāju vairākums simpatizēja lieliniekiem. Atšķirībā no vācu un lielinieku piekoptās prakses, Kalpaks pavēlēja saudzīgi izturēties pret mierīgajiem iedzīvotajiem.






Ilgars Puškevics (Zemessardzes 52.kājinieku bataljona veterāns) un Roberts Šlegelmilhs (Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļas līdzpriekšsēdētājs un Jelgavas Domes deputāts)



Vairāk informācija zz.lv (Zemgales Ziņas):