pirmdiena, 2013. gada 25. marts

25.marts - Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena Jelgavā



Pieminot komunistiskā genocīda upurus, notiks atceres brīdis Svētbirzē, Jelgavā

 

 1949. gada 25. martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem.

1948. gadā komunistiskā partija gatavojās sākt veidot zemnieku kopsaimniecības pēc Krievijas parauga. Latviešu zemnieki nevēlējās labprātīgi atteikties no savas zemes. Izsūtīšana skāra galvenokārt turīgo zemnieku ģimenes, kurām bija labāk iekoptās saimniecības. Turklāt zemnieki bija galvenie nacionālo partizānu atbalstītāji.

25. martā uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku – ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem. Pretestība kolektivizācijai bija lauzta – mēnesi pēc izvešanas jau vairāk kā 70% zemnieku bija iestājušies kolhozos.

Pēc 1956. gada liela daļa izsūtīto tika atzīti par nevainīgiem un viņiem atļāva atgriezties Latvijā. Izsūtīšanas brīdī konfiscētais īpašums netika atdots un vajadzēja paiet vēl ilgiem gadiem, lai represētie atgūtu godīga cilvēka vārdu. 1949. gada 25. martā deportētie pilnībā tika reabilitēti tikai pēc 1989. gada.

 

Vieta: Svētbirze, Jelgava

Laiks: plkst.14:00



Izmantotie resursi: www.dzintarsrasnacs.lv

otrdiena, 2013. gada 19. marts

17.marts - Īles bunkurs (bildes)











  


 










23.marts - piedalies akcijā - Zemes stunda

Kā katru gadu, arī šogad NA Jelgavas nodaļa aicina piedalīties akcijā - Zemes stunda. Šogad akcija notiks 23.martā no plkst.20:30 līdz 21:30.

 

Zemes stunda ir starptautisks pasākums, kura dalībnieki tiek aicināti izslēgt gaismu un maznozīmīgās elektriskās iekārtas uz vienu stundu (parasti martā) sestdienas vakarā no 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika. Simboliskās akcijas mērķis ir aktualizēt klimata pārmaiņas un popularizēt elektroenerģijas taupīšanu ikdienā. 

 

Pirmo reizi Zemes stunda notika Sidnejā 2007. gada 31. martā, kad to aizsāka Pasaules Dabas fonda (WWF) Austrālijas nodaļa, apkārtējās vides aktīvistu grupa un laikraksts Sydney Morning Herald. Pēc aprēķiniem, 2007. gada Zemes stunda samazināja Sidnejas elektroenerģijas patēriņu 2,1 — 10,2% robežās šīs stundas laikā, piedaloties 2,2 miljoniem cilvēku. Jau nākamajā gadā Zemes stunda kļuva par globālu pasākumu.




19.marts - Jelgavā pieminēs sarkanā terora upurus - jelgavniekus

Pieminot 1919.gada sarkanā terora upurus, šodien plkst.19:00 Jelgavā, Zemgales prospektā pie baltā krusta, kur apbedīti Jelgavas cietumā nogalinātie jelgavnieki, notiks piemiņas brīdis.

1919.gadā Jelgavas cietumā sarkanie nogalināja 140 cilvēku.

Pasākumā piedalīsies arī NA Jelgavas nodaļa. Aicinām piedalīties arī visus jelgavniekus, noteikti uzināsim jaunus faktus par vēsturi no Alda Hartmaņa un Andra Tomašūna.


Organizē: Latvijas Brāļu kapu komiteja

Vieta: Baltais krusts (Stacijas parkā)

Laiks: plkst.19:00



sestdiena, 2013. gada 16. marts

16.marts – leģionāru atceres pasākums Jelgavā (foto)


Šodien pirmo reizi Jelgavā notika leģionāru piemiņas pasākums pie Grēbnera parka pieminekļa - „Jelgavas aizstāvjiem”. Pasākumā pulcējās aptuveni 30 cilvēki, kuri nolika gan ziedus, gan svecītes. Daļa no viņiem taisnā ceļa bija ieradušies no Lestenes. Pasākums iztika bez politiķu uzrunām, šādos pasākumos vairāk jārunā leģionāriem un vēsturniekiem. Jāņa Liekmaņa vadībā uzdziedājām – Zilais lakatiņš.

 

Bildes vēl apskatāmas šeit: Zemgales Ziņas portālā

 

 









 





  











Paldies visiem, kas bija ieradušies!

Paldies „Zemgales Ziņas” (arī www.zz.lv), www.jelgavniekiem.lv, kas informēja par pasākumi! 

Skumji, ka pašvaldības izdevumam „Jelgavas Vēstnesis”, kuram budžets ir 230 000 LVL, slāvu masļeņica šķiet svarīgāka par leģionāru piemiņas pasākumu..

Paldies Jelgavas pašvaldības policijai un Valsts policijai, kuri uzraudzīja pasākumu un bija gatavi dažādiem ekscesiem!

Informāciju sagatavoja:

Roberts Šlegelmilhs

trešdiena, 2013. gada 13. marts

16.martā leģionāru atceres pasākums Jelgavā

Jelgavas iedzīvotāj ir izrādījuši interesi par leģionāru pieminēšanu arī Jelgavā, jo ne visiem ir iespēja braukt uz Rīgu vai Lesteni, tāpēc Nacionālās apvienības Jelgavas nodaļa aicina atcerēties latviešu leģionārus šeit pat - Jelgavā. Pieminēsim leģionārus , noliekot ziedus vai svecītes pie pieminekļa - „JELGAVAS AIZTĀVJIEM”.


 

Vieta: Piemineklis „JELGAVAS AISTĀVJIEM” (Rūpniecības un Tērvetes ielas krustojums)

Laiks: 16.marts, plkst.18:00



Vairāk informācija pie Roberta Šlegelmilha, tel.27523832, slegelmilhs@gmail.com